onsdag 29. oktober 2008


Operasjon dagsverk
Det er store forskjeller på hvordan ungdommer lever og har det i Bangladesh og i Norge, spesielt når det kommer til jenter. I Bangladesh har ikke jentene lov til å gå noe sted uten følge av sin far, bror eller lignende. De må også ha en grunn eller det må være en mening med hvorfor og hvorfor de går. Det må ha et oppdrag på en måte, i motsetning til i Norge hvor vi bare kan være ute og gå fritt rundt uten å måtte ha et spesielt gjøremål. Jentene går ikke på skole og får utdanning, men de må være hjemme og jobbe med husarbeid. I tenårene blir de giftet bort enten de vil eller ikke. Andre folk ser på situasjonen som skamfull hvis jenta ikke er gift når hun nærmer seg 18 år.

«Sjonglapp» er noe nytt som de har startet med nå nede i Bangladesh. Det er en slags klubb eller skole som er kun for jenter. Her samles de og diskuterer erfaringer, opplevelser og tanker de har gjort seg. Jentene lærer om prevensjon og for opplæring i sying, hekling og annet finger arbeid. De lærer også andre grunnlegende og viktige ting som gjør at de kan gå ut i arbeid og på den måten bli litt mer selvstendige og ikke så avhengige av mannen.'

Utdanning er veldig viktig. Det er viktig og grunnlegende for at man skal kunne fungere bra og klare seg i samfunnet. Det å føle at man kan noe eller mestrer noe hjelper også veldig på selvfølelsen og det gjør at vi føler bra om oss selv. Ved utdanning har man mange flere muligheter og valg å velge mellom når det gjelder arbeid. Man er rett og slett mer fri til å velge noe å arbeide med, som passer best for seg. Utdanning fører til mer selvstendighet, bedre selvfølelse og lykke! Å ha muligheten til å kunne utdanne seg er en stor gave.

Jeg vet hvor viktig og hvor godt det er å kunne utdanne seg. Operasjon Dagsverk synes jeg derfor er en fantastisk mulighet hvor vi som har det så godt som vi har det, kan få muligheten til å hjelpe andre som ikke har det fult så bra som oss. Det å delta på OD-dagen ga meg en veldig god selvfølelse og en slags tilfredsstillelse. Det er alltid flott å kunne hjelpe andre.

1 kommentar:

Espen Lyng sa...

Veldig bra må jeg si;) men jeg syns ikke det er nok.