tirsdag 3. mars 2009




Mitt liv som hund - rørende og gripende familie drama



vinner av golden globe. og nominert til oscar.
Lasse Hallström er resisjøren bak denne flotte filmen, som ble gitt utgitt 12 desember i 1985.
mitt liv som hund er en følelsesladd drama film, som handler om Ingmar, hans bror og deres syke mor. Ingmar er en sjarmerende og litt veslevoksen gutt på 12 år som lever sammen med sin besværlige bror og dødssyke mor.
Ingmar prøver gang gang på oppnå morens oppmerksomhet og kjærlighet, ved å fortelle henne historier fra livet, men moren er i turberkulosens siste stadium og har så lite overskudd at hun nå bare ignorerer historiene. De to brødrene Ingmar og.... er stadig i "tottene" på hverandre, og det går ofte vilt for seg under taket på den lille leiligheten deres i Stocholm. Til slutt orker ikke moren å ta vare på guttene lengre, og Ingmar blir sent til Onkelen sin på Småland. Her får han mange venner og blir spesielt godt kjent med en jente kalt Saga. Saga er en liten " tomboy" som elsker å spille fotball og bokse, men hun er nok litt hemlig forelsket i Ingmar. Onkelen til Ingmar er ganske leken og gir Ingmar den tryggheten han behøver. Den lille landebyen er fylt med mange forskjellige karakterer og rare mennesker. Møte med dem letter tilværelsen for Ingemar, og gir han livsgleden tilbake.
Historien blir skildret gjennom Ingmars øyne og på den måten opplever vi hans følelser, tanker og opplevelser.
selve historeien er kronologisk oppbygd, men Ingmar filosoferer mye over livet og tenker mye på hvordan ting var før, og på den måten får vi stadig tilbakeblikk av tidligerer opplevelser og stunder han delte med moren sin, før hun ble syk.
Handlingen foregår i sverige i tidsrommet eller år 1959. Handlingen i filmen skal på den måten være laget fra fortiden, og dette kommer godt fremt ved kostyme, musikk og karakteristiske måter å være på i filmen. Det var ikke noen spesielle type kameravinklinger eller bildeutsnitt i filmen ,noen ganger var det nærfiling, og det kunne oppstå filing fra froske perspektiv, men for det meste ble det filmet rett frem. Stemning i filmen ble skildret med musikk og farger. Et eksempel på det er at det ble brukt gladere og friskere farger når handlingen foregikk på landet enn i selve storbyen. Dette skaper en fin sammenheng mellom hvordan Ingmar har det og hvordan han opplever selve tilværelsen.
Det er alt fra veldig alvorlig til humoristisk stemning i fimen og det er den hårfine balangsen av dette som fanger min oppmerksomhet.
jeg likte også filmen godt fordi den fikk en liksom til å tenke. Er glad i drama filmer og synes denne var en rørende historie.






Ingen kommentarer: